Votka
Votka nasıl içilir?
Rusya'ya iş için giden insanların dönüşte sıkça dile getirdikleri bir şikayet de alkol yüzünden baş ağrısından kurtulamadıklarıdır gezileri boyunca.
Biliyorsunuz Rusya'da yemeklerde adet o küçük votka bardaklarının hemen hiç durmadan bir şeylerin şerefine kalkıp durmasıdır.
Ancak Rusların iddiasına göre misafirinde baş ağrısı yapacak şekilde içki içirten kişi aslında içki ikramı adabı olmayan insandır.
Onlara göre votka aşağıda aktaracağım şekilde içildiği takdirde katiyen baş ağrısı yapmaz, kolay sarhoş etmez, sağlığa da etkisi minimumda olur.
Benden yazması sizden denemesi, ben bloody mary dışında votka içmediğimden bunu maalesef deneme fırsatım olmadı.
Yani araştırmacı gazetecilik yapmadan yazıyorum bu formülü haberiniz ola.
* * *
İlk adımda ayağa kalkıp aklınıza gelecek herhangi bir şeye şerefe diyeceksiniz.
Bu karınız, sevgiliniz, ülkeniz, futbol takımınız olabilir.
Sağ elinizde votka kadehini tutacaksınız.
Sol elinizde ise mutlaka onunla birlikte iyi gidecek yiyecek bir şeyler olmalı.
En iyisi ve en pratiği esmer ekmek gayet tabii ki.
Sonra nefes verin.
Yavaşça nefes alırken, votkayı bir dikişte tamamen bitirin.
Bardağı masaya ters olarak koyun ki son damla masaya gelsin.
Masadaki diğer misafirler de böylece sizin numara yapmamakta olduğunuzu, votkanızı gerçekten de içmekte olduğunuzu gözleriyle görüp inansınlar.
Ve sonra hemen elinizdeki ekmekten bir lokma ısırın.
Şimdi gelelim gerçekten pratik ve deneylerle oluşmuş bir bilgiye.
Diyelim ki o anda etrafta yiyecek tek bir şey bile yok.
Votka şişesi ve siz yalnızsınız.
O zaman da yapılacak şey basit.
Votkayı bir dikişte içtikten sonra bileğinizi burnunuza dayayın ve derin bir nefes alın.
Açıkçası ben bunun ne anlama geldiğini anlamadım ama bütün uzmanlar bunun son derece yararlı bir işlevi olduğunu söylüyorlar.
Onlara ben inanıyorum siz de inanın.
Bütün bu işleme tekrar başlamak için mutlaka 20 dakika bekleyin.
20 dakikadan önce sakın ha yeni bir şerefe demeyin.
20'şer dakika arayla 3 kez bu işlemi tekrarlarsanız, Ruslara göre bir saatlik bir yemekte ne başınız ağrıyabilir ne de sarhoş olursunuz.
Çünkü bu 20 dakika vücudun kendisine verilen alkol şokunu etkisiz hale getirmeye yarayan aralık oluyor.
* * *
İşte böyle.
Gayet pratik bir bilgi verdim bu Pazar günü size.
Eğer Rusya'ya ziyaretiniz olursa umarım bir işinize yayar.
Tabii bütün bu anlattığım formülün işe yaraması için sizin Rusya'da yeniden şerefe demek için 20 dakika beklemeyi kabul edebilecek bir Rus ile yemek yemeniz lazım.
Dünyada yeniden içmek için bu kadar uzun bekleyebilecek bir Rus'un olduğunu tahmin etmiyorum.
Yani anlayacağınız hemen her durumda olduğu gibi burada da teori ile pratik arasında muazzam bir kopukluk bulunuyor.
Ben bir keresinde Rusya'ya gitmiştim akşam yemeğinde her beş dakikada bir şerefe dendi.
Masadaki içki şişeleri hiç durmadan yenileniyordu.
Tabii Ruslar alışmışlar bu işe, siz yerlere kapanacak hale geldiğinizde bile onlar yeni şişeler açmak için hazırda bekliyorlar.
Sonuçta siz sedyelik hale geldiğinizde de onlar hafif kafayı bulmuş oluyorlar.
Ama bilgi bilgidir, siz yine de bir yere not edin belki bir gün işinize yarar.
Birçokları için vodka, renksiz, kokusuz ve tatsız bir içki. Ancak işi bilenler bu görüşe katılmıyor. Onlara göre markalar arası çok belirgin bir lezzet farkı var. Örneğin Moskovskaya veya Istok gibi votkalar Cristall`e göre daha yumuşak bir içime sahip. Vodka üretildiği yöreye göre farklı esanslarla hazırlanıyor ve bu sayede de farklı damak tatlarına hitap ediyor. En çok rağbet görenleri de biberli ananaslı ve limonlu olanları. Ruslar vodkayı kola, gazoz, meyve suyu, çoğunlukla da bira ile içmeyi tercih ederler (Şahsen ben vişne suyu derim). Hatta “birasız votka, rüzgarda fırlatılmış paraya benzer” derler. Batılılar (bakınız ben) içinse vodka en çok meyvelerle hazırlanan kokteyllere yakışıyor. Vodkayı boş bir mide ile içmek pek de hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden vodka içme geleneğinde vodka shot`ların arasında bol bol yiyeceğe yerverilir. Bu geleneğe ise "zakuski" denir. Zakuski geleneğinde havyar ilk sırayı alırken, füme balık, siyah ekmek ve turşu gibi mezeler de rağbet görür.
Vodkayı her zaman soğutulmuş olarak içmelisiniz. Sıcak vodka hiçbir koşulda kabul edilmediği gibi, buzlu vodka da doğaya karşı bir günah gibi görülür. Rusya`da vodka tek içimlik olarak servis edilir. Bardaktaki vodka oranı ise servisi yapan kişinin insafına kalmıştır. Eğer vodka shot yapıyorsanız gruptaki herkesin bardağı aynı anda ağzına götürmesi gerekmektedir. Vodkayı boğazınızdan aşağıya doğru yudumlamadan önce de Rusça "sağlığına" anlamına gelen -Nas zdarovia- demek adettendir. Geleneklere göre bitirdiğiniz vodka şişesini yere koymanız gerekir. Çünkü masada duran boş vodka şişesi bir görgüsüzlük belirtisi ve fakirlik göstergesidir.
Vodka demişken Absolut ve Smirnoff`a bir selam çakmamak olmaz tabi. Türkiye`de üretilen vodkaya gelecek olursak, ilk üretilen vodkanın Ruslar tarafından Paşabahçe İçki Fabrikası`nda üretildiğini söyleyebiliriz. Kömürden geçirilen alkolle üretilen bu vodkanın kalitesi iyi olmadığı için 1967-1968 yıllarında daha kaliteli bir vodka üretimi arayışına başlandı. Bunun sonucu olarak 1972 yılında Binboğa votkası üretildi. 1995 senesinden sonra bu çerçevede Altınbaşak adlı yeni bir votka piyasaya çıktı. Türkiye'de üretilen vodkalar melas alkolünden yapılmaktaydı. Hububat alkolüyle melat alkolü arasında belli bir kalite farkı olduğu için Rus vodkası gibi votka Türkiye`de yoktu. Daha sonra Türkiye`de de aynı nitelikte hububattan vodka üretimine başlanıldı. Altınbaşak da bu amaçla üretilmiş bir vodkadır.
Bir diğer görüş ise;
Votka sek ve fondipler halinde icilir. Servisi ince ve orta boy votka kadehlerine bir kisi koyar, ancak Rus adetlerine gore kendi bardagina ickiyi kendi koymaz; siseyi masada en guvendigi -ya da guvendigini gostermek istedigi- kisiye vererek ickisine kavusur.
Her turda birinin kadeh kaldirarak seref, haysiyet, insanlik, opucem guzel kardesim konulu nutuklar atmasi da adettendir.
Iyice gaza gelenler ise kadehi kolunun uzerine, dirsegin biraz ust kismina dogru koyarak ellerini kullanmadan icerler. Bu nedenle periyodik maymunluga rastlanmasi da normaldir.
Ote yandan Absolut isterseniz gulerler Rusya'da, cunku cicili bicili paketlenmis dandik bir votkadir.
En iyi votka Russian Standard Platinum Edition'dir. Ayrica Altay bolgesinin de kendince meshur cok iyi bir markasi vardir da adini unuttum.
Votka mutlaka buzlukta tutulur. Buzdolabinin alt kismina koyulmaz./b]
Votka çeşitleri ve kokteyl tarifleri
a ) VOTKA ÇEŞİTLERİ
Stolichnaya
Smirnoff
Absolut
Wyborowa
Finlandia
Popov
Newyorkskaya
Staraya Moskva
b ) POPÜLER VOTKA SERVİS ŞEKLİ
Vodka on the rocks - bol buzlu sade
Vodka with tonicwate - tonikle
Vodka with coke - kola ile
Vodka with lemonade - sade gazozla
Vodka with any fruit juices - herhangi bir meyve suyuyla
c ) VOTKA ESASLI KOKTEYLLER
Bloody Mary
Screwdriver
BLOODY MARRY
MALZEME:
Votka 3 cl.
Domates suyu 8 cl.
Worcesterschire sosu 2 dashes
Limon suyu 2 dashes
Tuz
Acı biber sosu 2-3 damla
Karabiber
YAPILIŞI:
Karıştırın.Dekorasyonu: Limon dilimi, taze kereviz dali veya 1/4 dikine kesilmiş salatalık turşusu. Highball tipi uzunca bardaklarda buzla ve bir karıştırıcı ile servis edilir. Not: Votkanın yerine arzu edilirse rom, cin, tekila da kullanılabilir.
SARI VOTKA
MALZEME:
Kesme şeker 2-3 adet
Gliserin 3-4 damla
Votka 1 büyük şişe
Limon kabuğu (elma gibi incecik soyularak alınmış) 1 adet
YAPILIŞI:
Yukarıdaki malzeme ağzı kapalı şişede 3 gün dinlendirildikten sonra buzla servis yapılır.
SCREWDRIVER
MALZEME:
Votka 2 cl.
Taze portakal suyu 6 cl.
YAPILIŞI:
Karıştırın. Genişçe bir bardakta buzlu olarak servis edilir.
Votka nasıl içilir?
Rusya'ya iş için giden insanların dönüşte sıkça dile getirdikleri bir şikayet de alkol yüzünden baş ağrısından kurtulamadıklarıdır gezileri boyunca.
Biliyorsunuz Rusya'da yemeklerde adet o küçük votka bardaklarının hemen hiç durmadan bir şeylerin şerefine kalkıp durmasıdır.
Ancak Rusların iddiasına göre misafirinde baş ağrısı yapacak şekilde içki içirten kişi aslında içki ikramı adabı olmayan insandır.
Onlara göre votka aşağıda aktaracağım şekilde içildiği takdirde katiyen baş ağrısı yapmaz, kolay sarhoş etmez, sağlığa da etkisi minimumda olur.
Benden yazması sizden denemesi, ben bloody mary dışında votka içmediğimden bunu maalesef deneme fırsatım olmadı.
Yani araştırmacı gazetecilik yapmadan yazıyorum bu formülü haberiniz ola.
* * *
İlk adımda ayağa kalkıp aklınıza gelecek herhangi bir şeye şerefe diyeceksiniz.
Bu karınız, sevgiliniz, ülkeniz, futbol takımınız olabilir.
Sağ elinizde votka kadehini tutacaksınız.
Sol elinizde ise mutlaka onunla birlikte iyi gidecek yiyecek bir şeyler olmalı.
En iyisi ve en pratiği esmer ekmek gayet tabii ki.
Sonra nefes verin.
Yavaşça nefes alırken, votkayı bir dikişte tamamen bitirin.
Bardağı masaya ters olarak koyun ki son damla masaya gelsin.
Masadaki diğer misafirler de böylece sizin numara yapmamakta olduğunuzu, votkanızı gerçekten de içmekte olduğunuzu gözleriyle görüp inansınlar.
Ve sonra hemen elinizdeki ekmekten bir lokma ısırın.
Şimdi gelelim gerçekten pratik ve deneylerle oluşmuş bir bilgiye.
Diyelim ki o anda etrafta yiyecek tek bir şey bile yok.
Votka şişesi ve siz yalnızsınız.
O zaman da yapılacak şey basit.
Votkayı bir dikişte içtikten sonra bileğinizi burnunuza dayayın ve derin bir nefes alın.
Açıkçası ben bunun ne anlama geldiğini anlamadım ama bütün uzmanlar bunun son derece yararlı bir işlevi olduğunu söylüyorlar.
Onlara ben inanıyorum siz de inanın.
Bütün bu işleme tekrar başlamak için mutlaka 20 dakika bekleyin.
20 dakikadan önce sakın ha yeni bir şerefe demeyin.
20'şer dakika arayla 3 kez bu işlemi tekrarlarsanız, Ruslara göre bir saatlik bir yemekte ne başınız ağrıyabilir ne de sarhoş olursunuz.
Çünkü bu 20 dakika vücudun kendisine verilen alkol şokunu etkisiz hale getirmeye yarayan aralık oluyor.
* * *
İşte böyle.
Gayet pratik bir bilgi verdim bu Pazar günü size.
Eğer Rusya'ya ziyaretiniz olursa umarım bir işinize yayar.
Tabii bütün bu anlattığım formülün işe yaraması için sizin Rusya'da yeniden şerefe demek için 20 dakika beklemeyi kabul edebilecek bir Rus ile yemek yemeniz lazım.
Dünyada yeniden içmek için bu kadar uzun bekleyebilecek bir Rus'un olduğunu tahmin etmiyorum.
Yani anlayacağınız hemen her durumda olduğu gibi burada da teori ile pratik arasında muazzam bir kopukluk bulunuyor.
Ben bir keresinde Rusya'ya gitmiştim akşam yemeğinde her beş dakikada bir şerefe dendi.
Masadaki içki şişeleri hiç durmadan yenileniyordu.
Tabii Ruslar alışmışlar bu işe, siz yerlere kapanacak hale geldiğinizde bile onlar yeni şişeler açmak için hazırda bekliyorlar.
Sonuçta siz sedyelik hale geldiğinizde de onlar hafif kafayı bulmuş oluyorlar.
Ama bilgi bilgidir, siz yine de bir yere not edin belki bir gün işinize yarar.
Birçokları için vodka, renksiz, kokusuz ve tatsız bir içki. Ancak işi bilenler bu görüşe katılmıyor. Onlara göre markalar arası çok belirgin bir lezzet farkı var. Örneğin Moskovskaya veya Istok gibi votkalar Cristall`e göre daha yumuşak bir içime sahip. Vodka üretildiği yöreye göre farklı esanslarla hazırlanıyor ve bu sayede de farklı damak tatlarına hitap ediyor. En çok rağbet görenleri de biberli ananaslı ve limonlu olanları. Ruslar vodkayı kola, gazoz, meyve suyu, çoğunlukla da bira ile içmeyi tercih ederler (Şahsen ben vişne suyu derim). Hatta “birasız votka, rüzgarda fırlatılmış paraya benzer” derler. Batılılar (bakınız ben) içinse vodka en çok meyvelerle hazırlanan kokteyllere yakışıyor. Vodkayı boş bir mide ile içmek pek de hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden vodka içme geleneğinde vodka shot`ların arasında bol bol yiyeceğe yerverilir. Bu geleneğe ise "zakuski" denir. Zakuski geleneğinde havyar ilk sırayı alırken, füme balık, siyah ekmek ve turşu gibi mezeler de rağbet görür.
Vodkayı her zaman soğutulmuş olarak içmelisiniz. Sıcak vodka hiçbir koşulda kabul edilmediği gibi, buzlu vodka da doğaya karşı bir günah gibi görülür. Rusya`da vodka tek içimlik olarak servis edilir. Bardaktaki vodka oranı ise servisi yapan kişinin insafına kalmıştır. Eğer vodka shot yapıyorsanız gruptaki herkesin bardağı aynı anda ağzına götürmesi gerekmektedir. Vodkayı boğazınızdan aşağıya doğru yudumlamadan önce de Rusça "sağlığına" anlamına gelen -Nas zdarovia- demek adettendir. Geleneklere göre bitirdiğiniz vodka şişesini yere koymanız gerekir. Çünkü masada duran boş vodka şişesi bir görgüsüzlük belirtisi ve fakirlik göstergesidir.
Vodka demişken Absolut ve Smirnoff`a bir selam çakmamak olmaz tabi. Türkiye`de üretilen vodkaya gelecek olursak, ilk üretilen vodkanın Ruslar tarafından Paşabahçe İçki Fabrikası`nda üretildiğini söyleyebiliriz. Kömürden geçirilen alkolle üretilen bu vodkanın kalitesi iyi olmadığı için 1967-1968 yıllarında daha kaliteli bir vodka üretimi arayışına başlandı. Bunun sonucu olarak 1972 yılında Binboğa votkası üretildi. 1995 senesinden sonra bu çerçevede Altınbaşak adlı yeni bir votka piyasaya çıktı. Türkiye'de üretilen vodkalar melas alkolünden yapılmaktaydı. Hububat alkolüyle melat alkolü arasında belli bir kalite farkı olduğu için Rus vodkası gibi votka Türkiye`de yoktu. Daha sonra Türkiye`de de aynı nitelikte hububattan vodka üretimine başlanıldı. Altınbaşak da bu amaçla üretilmiş bir vodkadır.
Bir diğer görüş ise;
Votka sek ve fondipler halinde icilir. Servisi ince ve orta boy votka kadehlerine bir kisi koyar, ancak Rus adetlerine gore kendi bardagina ickiyi kendi koymaz; siseyi masada en guvendigi -ya da guvendigini gostermek istedigi- kisiye vererek ickisine kavusur.
Her turda birinin kadeh kaldirarak seref, haysiyet, insanlik, opucem guzel kardesim konulu nutuklar atmasi da adettendir.
Iyice gaza gelenler ise kadehi kolunun uzerine, dirsegin biraz ust kismina dogru koyarak ellerini kullanmadan icerler. Bu nedenle periyodik maymunluga rastlanmasi da normaldir.
Ote yandan Absolut isterseniz gulerler Rusya'da, cunku cicili bicili paketlenmis dandik bir votkadir.
En iyi votka Russian Standard Platinum Edition'dir. Ayrica Altay bolgesinin de kendince meshur cok iyi bir markasi vardir da adini unuttum.
Votka mutlaka buzlukta tutulur. Buzdolabinin alt kismina koyulmaz./b]
Votka çeşitleri ve kokteyl tarifleri
a ) VOTKA ÇEŞİTLERİ
Stolichnaya
Smirnoff
Absolut
Wyborowa
Finlandia
Popov
Newyorkskaya
Staraya Moskva
b ) POPÜLER VOTKA SERVİS ŞEKLİ
Vodka on the rocks - bol buzlu sade
Vodka with tonicwate - tonikle
Vodka with coke - kola ile
Vodka with lemonade - sade gazozla
Vodka with any fruit juices - herhangi bir meyve suyuyla
c ) VOTKA ESASLI KOKTEYLLER
Bloody Mary
Screwdriver
BLOODY MARRY
MALZEME:
Votka 3 cl.
Domates suyu 8 cl.
Worcesterschire sosu 2 dashes
Limon suyu 2 dashes
Tuz
Acı biber sosu 2-3 damla
Karabiber
YAPILIŞI:
Karıştırın.Dekorasyonu: Limon dilimi, taze kereviz dali veya 1/4 dikine kesilmiş salatalık turşusu. Highball tipi uzunca bardaklarda buzla ve bir karıştırıcı ile servis edilir. Not: Votkanın yerine arzu edilirse rom, cin, tekila da kullanılabilir.
SARI VOTKA
MALZEME:
Kesme şeker 2-3 adet
Gliserin 3-4 damla
Votka 1 büyük şişe
Limon kabuğu (elma gibi incecik soyularak alınmış) 1 adet
YAPILIŞI:
Yukarıdaki malzeme ağzı kapalı şişede 3 gün dinlendirildikten sonra buzla servis yapılır.
SCREWDRIVER
MALZEME:
Votka 2 cl.
Taze portakal suyu 6 cl.
YAPILIŞI:
Karıştırın. Genişçe bir bardakta buzlu olarak servis edilir.
Cuma Ara. 02, 2016 1:00 pm tarafından Admin
» Dünyanin en güzel barları
Paz Haz. 19, 2016 2:37 am tarafından Admin
» MİLLER VE LİMON
Perş. Haz. 16, 2016 12:37 pm tarafından Admin
» Cafe latte nasıl yapılır
Paz Mayıs 01, 2016 8:52 am tarafından Admin
» MARTİNİ HAKKINDA
Salı Nis. 19, 2016 11:58 am tarafından Admin
» Bardaki Maymun (fıkra)
Cuma Mart 11, 2016 12:25 pm tarafından Admin
» Bardaki Maymun (fıkra)
Cuma Mart 11, 2016 12:23 pm tarafından Admin
» BİRA HAKKINDA HERŞEY
C.tesi Mart 05, 2016 12:09 pm tarafından Admin
» Bardaki Eczane
Çarş. Mart 02, 2016 2:06 pm tarafından Admin
» BİLMEDİKLERİNİZ
Ptsi Şub. 29, 2016 11:54 pm tarafından Admin
» ADVOCAAT (Yumurta likörü)
Salı Şub. 23, 2016 1:19 pm tarafından Admin
» ABSENTE (Yeşil peri)
Paz Şub. 21, 2016 1:18 pm tarafından Admin
» dream leauge soccer milli takım logosu
C.tesi Ocak 23, 2016 11:36 pm tarafından Admin
» milli takım
C.tesi Ocak 23, 2016 11:21 pm tarafından Admin
» ABBEY kokteyli
Perş. Ocak 21, 2016 12:27 pm tarafından Admin