WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Sitemize hoşgeldiniz umarız size faydalı oluruz..

Join the forum, it's quick and easy

WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Sitemize hoşgeldiniz umarız size faydalı oluruz..

WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BAR KÜLTÜRÜ,ALKOLLÜ İCECEK VE KOKTEYL SİTESİ

SİTEMİZDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN ÜYELİK GEREKLİDİR & SİTEMİZE YARDIMCI ARKADAŞLAR MODERATORLAR ARIYORUZ
CANARY ISLAND

    ŞARAP ÇEŞİTLERİ

    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 408
    Points : 1875
    Reputation : 2
    Kayıt tarihi : 08/04/09

    yeni ŞARAP ÇEŞİTLERİ

    Mesaj tarafından Admin Salı Nis. 14, 2009 6:20 am

    Renklerine Göre Şarap Çeşitleri

    Kırmızı Şaraplar
    Siyah üzüm şırasının cibre fermantasyonu ile elde edilirler.

    Beyaz Şaraplar
    Beyaz üzümlerden ya da siyah üzümlerin sadece şırasının fermantasyonu ile elde edilirler.

    Roze/Pembe Şaraplar
    Tercih edilen yöntem kırmızı şaraplar gibi siyah üzümlerden yapılmasıdır. Maserasyon süresinin kısa tutulmasıyla şıra ve şaraba daha az renk maddesi geçer ve böylece pembe bir renk elde edilir.

    Diğer yöntemde ise kırmızı ve beyaz şarapların belirli oranlarda harmanlanmasıyla elde edilir.
    İçerdikleri Şeker Miktarına Göre

    Sek (Dry) Şaraplar
    Bir litresinde en fazla 4 gram şeker içeren şaraplardır.

    Tartarik asit cinsinden toplam asit miktarı kalan şeker miktarından en fazla 2 gram az olmak koşuluyla bir litresinde en fazla 9 gram şeker içeren şaraplarda sek olarak adlandırılabilir.

    Dömi-sek Şaraplar
    Bir litresinde en az 4 an fazla 12 gram şeker içeren şaraplardır.

    Yarı Tatlı Şaraplar
    Bir litresinde en az 12 an fazla 45 gram şeker içeren şaraplardır.

    Tatlı Şaraplar
    Bir litresinde en az 45 gram şeker içeren şaraplardır.
    Şampanya ve Köpüklü Şaraplar

    * Köpüklü Şaraplar
    * Soğutulma ve Mantar Çıkarılması
    * Köpüklü Şarapların Tadımı

    Şampanya

    Şampanya (Champagne) Fransa’nın kuzeyinde bir bölgenin ismidir. Bu bölgede belirli kurallarla yapılan köpüklü şaraplara şampanya denir.

    Şampanya, üç çeşit üzümden üretilir: Chardonnay, Pinot Noir ve Pinot Meunier. Üzüm çeşidi oranları, her bir şarapta önemli ölçüde değişir. Bölge şaraplarının üçte birinde Pinot Noir daha fazladır. En iyi yerlerde (Grand ve Premier Cru) Chardonnay, Pinot Meunier’den, genelde daha fazladır. Chardonnay, şampanyaya şıklık, zariflik ve herşeyden önce güzel bir gelişme yeteneği verir. Bir Blanc de Blancs’ı (sadece Chardonnay) normal bir şampanya ile karşılaştırdığınızda Chardonnay’ın daha kıvamsız ama daha zarif olduğunu görebilirsiniz. Önerilebilecekler: Deutz, Pol Roger Cuvée de Blancs ve biraz pahalı olmakla birlikte çok iyi olan Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs.

    Pinot Noir, şampanyayı daha kompleks yapar; dolgunluk ve derin bir meyvemsilik verir, ama sadece bu üzümlerden yapılanlar hızla hantallaşırlar. Bu tiplerinde Chardonnay’ın tazeliği aranır. İkinci çeşit kırmızı üzüm, Pinot Meunier’den yapılanların karakteristik özellikleri Pinot Noir ve Chardonnay’den yapılanlardan daha azdır; meyvemsilikleri fazladır ama daha az çekicidirler ve tatları uzun süre damakta kalmaz. Pinot Meunier bağlarının bakımının kolay olması büyük bir avantajdır ve bu yüzden daha hızlı içilen ve daha az pahalı şampanyaların yapımında kullanılır. Blanc de Noirs, yani sadece kırmızı üzümlerden yapılan beyaz şaraplara ender olarak rastlanır.

    Beyaz Şampanya’lar, Blanc de Blanc değilse, yani sadece beyaz üzümlerden yapılmamışsa, içlerindeki kırmızı üzüm sayesinde, diğer bir çok köpüklü şaraptan ayırt edilebilir; çünkü renkleri yok denecek kadar az da olsa pembeden izler taşır. Gerçek roze şampanyalar, kırmızı ve beyaz şarapların karışımıyla veya çok hafif bir cibre fermantasyonuyla elde edilir. Bu tip şampanyalarda, istenmeyen çok hafif bir burukluk farkedilebilir.

    Yapı değerlendirmesinde, kabarcıkların kalitesi en önemli özelliktir.
    Kabarcıklar ne kadar zarif ve kremimsi ise, şarabın iyi olma olasılığı o kadar fazladır. Bu değerlendirme buke, tat ve tadın kalıcılığından bağımsız olarak yapılır. Zarif bir yapı, diğer bileşenlerin algılalanabilmesini de kolaylaştırır. Daha az iyi şarapların, diğer tatların ve özelliklerin algılanabilmesini kısmen önleyen, büyük ve pürüzlü denilebilecek, ağızda hemen kabarcıklanan bir yapıları vardır.
    Köpüklü Şaraplar

    Champagne bölgesi, Fransa Özellikle Fransa’da, şampanya ile karşılaştırılabilecek bir çok ilginç köpüklü şarap vardır. Örnek olarak Vouvray, Saumur Mousseux, Crémant de Loire, Crémant d’Alsace ve Crémant de Bourgogne verilebilir. Bütün bu köpüklü şaraplar şampanya metoduyla üretilir.

    İspanya’da şampanya metoduyla üretilen, ama şampanya kadar zarif olmayan Cava köpüklü şarapları iyidir ve aynı zamanda fiyatları makbuldür.

    Alman Sekt‘i değişik kalitelere sahiptir, ama her halikarda denemeye değerdir. Alman’ların ünlü Riesling beyaz üzümlerinden yapılanları özellikle önerilir.

    İtalyan’ların iyi köpüklü şaraplarının büyük bir bölümü Asti Spumante‘dir. Asti, Piemont bölgesinde, Torino’nun güneyinde bir şarap kasabasıdır. Spumante ise İtalyanca köpüren demektir.

    Kaliforniya’nın en önemli köpüklü şarapları Russian River (bir nehir) çevresinde yapılır; Sonoma Vineyard ve Iron Horse kayda değer üreticilerdir.

    Avustralya’da, şişede mayalandırılan köpüklü şaraplar özellikle Victoria bölgesinde üretilir.
    Soğutulma ve Mantar Çıkarılması

    Şampanya veya köpüklü şarap keyfini önceden planlamadıysanız, şarabı buzlukta unutmamak kaydıyla hızlıca soğutmalısınız. Onbeş, yirmi dakika yeterlidir ama kendiniz de şişeyi kontrol edebilirsiniz.

    Soğutulmuş köpüklü şaraplar, hoş bir serinlik verirler, ferahlatırlar ve köpükleri daha yavaş geçip gider.

    Şişenin fışkırması nasıl önlenir?
    Şişeyi yataya 30 derecelik bir açıyla tutup, mantarı çevirerek çıkarın (çoğu zaman mantarı değilde şişeyi çevirmek daha kolaydır).

    Prensip, biranın, köpüğü önlemek için neredeyse yatay tutulmuş bir bardağa dolduruluşuyla aynıdır. Şampanya kadehinizi, aynı birada olduğu gibi bir seferde doldurabilirsiniz veya önce her bardağa biraz koyup, köpük azalınca tamamlayabilirsiniz.
    Köpüklü Şarapların Tadımı

    Köpük ve kabarcıklar, tatmaya biraz engel olur. Diğer bütün şaraplarda olduğu gibi, buket, tat, yayılma ve alınan tadın kalıcılığı önemlidir. Köpüklü şaraplarda, köpüğün yapısı hakkında çok bireysel bir izlenim de elde edilir.

    Şampanya yöntemiyle üretilen şarapların kabarcıkları küçük, zarif ve kremimsidir; ayrıca şarabın diğer bileşenleriyle yakın ve sıkı bağları vardır, bu yüzden şaraptan çok çabuk ayrılmazlar. Böylesi köpükler, damakta daha az saldırgandır ve tadı daha uzun süre kalır. Bu özellik, şarabı dondurma işleminden önce tortuyla ne kadar uzun bir süre dinlendirirseniz (eskitirseniz) o kadar kuvvetli olur.

      Forum Saati Cuma Nis. 19, 2024 1:30 am