WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Sitemize hoşgeldiniz umarız size faydalı oluruz..

Join the forum, it's quick and easy

WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Sitemize hoşgeldiniz umarız size faydalı oluruz..

WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BAR KÜLTÜRÜ,ALKOLLÜ İCECEK VE KOKTEYL SİTESİ

SİTEMİZDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN ÜYELİK GEREKLİDİR & SİTEMİZE YARDIMCI ARKADAŞLAR MODERATORLAR ARIYORUZ
CANARY ISLAND

    TÜRK RAKISI

    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 408
    Points : 1875
    Reputation : 2
    Kayıt tarihi : 08/04/09

    yeni TÜRK RAKISI

    Mesaj tarafından Admin Ptsi Eyl. 10, 2012 1:21 pm

    TÜRK RAKISI MeyRakilar

    Rakı, yapımında suma ve anason tohumu kullanılan alkollü bir içkidir.

    Damıtma yoluyla elde edilen sumanın sade veya tarımsal kökenli etil alkolle karıştırılmış olarak 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde anason tohumuyla ikinci kez damıtılmasıyla elde edilir
    Rakı üretimine üzümlerin temizlenmesi ile başlanır. Şıra haline getirilen üzümler pastörize edildikten sonra; maya ile fermante edilir ve alkollü bir sıvı oluşturulur. Alkollü sıvı, kolonlu distilasyon ünitesinde damıtılarak suma haline getirilir. Stoklanan suma, bakır imbiklerde anason tohumu ile yeniden damıtılır. Bakır imbiklerde fraksiyonel distilasyon sonunda elde edilen rakının orta kısmının alkolü yüksek dereceli olup göbek adını alır. Bu kısım su eklenerek içilecek alkol derecesine getirilir ve tarifine göre tatlandırılır. Bu aşamalarda havalandırma yapılarak rakının olgunlaşmasına katkıda bulunulur. Rakı şişelenmeden önce en az 1 ay süreyle dinlendirilir.
    Üretiminde ikinci kez damıtmaya alınan toplam alkolün en az % 65’i suma olmalıdır.

    Hazırlanmasında rafine beyaz şeker kullanılmalı, şeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram olmalıdır.

    Uçucu madde içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde 100 grama eşit veya daha fazla olmalıdır.

    Metil alkol içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde 150 gramdan fazla olmamalıdır.

    Anason tohumdan gelen uçucu yağın anetol miktarı, ürünün litresinde en az 800 miligram olmalıdır.

    Hacmen alkol miktarı en az % 40 olmalıdır.
    Dolum öncesi en az bir ay dinlendirilmelidir

    Rakı Türklerin ve Türkiye'nin milli içkisidir ve "rakı" adıyla sadece Türkiye'de üretilir (Hatta nasıl üretilmesi gerektiği de Türk Gıda Kodeksi'nde harfiyen belirtilmiştir). Ancak rakı benzeri birçok içki de bütün Akdeniz çevresindeki ülkelerde uzun zamandır tüketilmektedir[2]. Kısaca özetlenirse:

    Fransa'da bu içkinin genel adı anis veya pastis'tir. Aynı rakıda olduğu gibi sulandırıldıklarında kirli sarı-beyaz renk alırlar. Pernod, Pastis 51, Ricard gibi markalar vardır.
    İtalya'daki rakının adı sambuca'dır. Ramazzotti ve Molinari tanınmış markalardır.
    Tunus'ta Anisette, Boukha ve Sarab rakıları satılıyor.
    Portekiz'de anis adı veriliyor.
    İspanya'daki bir rakı markası Anis Del Mono
    Slavlar rakıya düziko diyorlar.
    Romanya'da Clasic Rakı adında bir ticari marka var.
    Bulgaristan'da Yambolska Grozdova adında bir rakı satılıyor çok sert ve etkili bir meyve rakısıdır.Ama su katınca beyazlamayan sarımtrak renkli bir rakıdır erik ve üzümden yapılır.Birde Mastika vardır klasik Bulgar rakısı piyasada iki çeşittir Targovitsche ve Pechterska isimleriyle bilinir.%47 alkol oranına sahiptir.Türk rakısına kıyasla daha tatlı,şekerli çabuk sarhoş yapar.
    Lübnan'da Zahle, El Kibrit ve Kefraya gibi markalar satılıyor.
    Kıbrıs'ta Sema Rakısı.Birde Türkiyeden ithal edilen yeni rakının eksport rakı diye markası vardır.
    Mısır'da Ömer Hayyam adlı bir marka mevcut.
    Suriye'nin Al-Mimas markalı rakısı var.
    Yunanistan'da yaş üzümden üretilen rakıya ouzo adı veriliyor. Ouzo by Metaxa, Babatzim, Ouzo 12, Ouzo 7 ve Barbayanni gibi markalar satılıyor. Ayrıca sakız aromalı rakılarının adı da Mastik Ouzo'dur. Ayrıca anasonlu Tsipouro sert tadıyla kurum üzüm sumasından yapılan türk rakısına daha çok benzemektedir.
    Makedonya'da üzümden ve anasonsuz olarak sarı ve beyaz çeşitleriyle üretilir. Türkiye'de özellikle Akdeniz bölgesinin doğusunda üretilen boğma rakıyla benzerlikler göstermektedir. Makedonya'daki Türkler arasında Sarı Rakı epey popülerdir. Sarı rengini meşe fıçısından ya da içerisine renk ve aroma versin diye atılan meşe çubuklardan alır.
    Arnavutluk'da rakı Makedonya'kine benzer anasonsuz olarak üretilir ancak sarı olanı pek popüler değildir.

    Tarihçesi

    Rakı ilk Osmanlı Devleti'nde üretilmeye başlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu'da ve Rumeli'nde yaygın olarak içilen bir içecek haline gelmiştir. Türk Rakısı, onun bir türevi Yünan Rakısı yani Uzo'dan kullanılan anason çeşidinin daha az olması ve genelde alkol oranının Yunan rakısından fazla olması ile ayrılır.

    Rakı 19. yüzyılda gayrimüslim topluluğun da severek içtiği ve Müslümanların işletme sahibi olması yasak olmasına karşın gayrimüslim milletin çalıştırdığı taverna ve meyhanelerde içilen bir içki idi. Ouzo şişelerin arkasındaki tarihçede 19. yüzyılda İstanbul'da da içildiğine dair kayıtları bulunmaktadır.Uzo(Ouso); ismi de Sakız adasındaki rumların ürettiği rakıya "Use Of Sultan Only" marlasını vermeleriyle çıkmıştır.Bugün rakı üretiminde Türkiye ilk sıradadır. Almanya, Amerika ve Çin başta olmak üzere onlarca ülkeye ihraç edilmektedir.
    Tarihi Türk Rakıları

    1926 yılında kurulan Tekel (O zamanki adıyla İnhisarlar İdaresi)'nin ürettiği rakılar parantez içinde belirtilmiştir. Diğerleri daha önceki yıllarda özel sektör tarafından üretilmiş rakılardır.[3][4][5]

    Türkiye İspirto ve Meşrubat Külliye-i İnhisarı İdaresi Rakısı.
    Aliyül Ala Arak-ı Türki Hususi (Le Veritable Rakı Turc)
    Elif Rakısı
    Efe Rakısı (1880-1900 yılları arasında satılanı)
    Dimitroeopulo Rakısı
    A Rakısı (Ağa Rakısı olarak da bilinir)
    Bülbülce Rakısı
    Çavuş Rakısı
    Keyf Rakısı
    İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı İdaresi Hususi Fevkalade Rakı. 50 derece
    İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı İdaresi Ala İstanbul Rakısı
    İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı İdaresi Ala Boğaziçi Rakısı
    Boğma Rakı (Tür olarak değil marka olarak 1945-1947 arasında Tekel Adana'da Üretmiş)
    Sakız Rakısı (Aynı şekilde tür olarak değil marka olarak Tekel İstanbul'da Üretmişti)
    Hususi Ala Rakı (İnhisarlar İdaresi)
    Aliyül Ala Gazi Ayıntap Rakısı (İnhisarlar İdaresi)
    Ala Nazilli Rakısı (İnhisarlar İdaresi)
    Aydın Rakısı (İnhisarlar İdaresi)
    İyi Rakı (İnhisarlar İdaresi)
    Yeni Rakı (İnhisarlar İdaresi)
    Yaluva Rakısı
    Erdek Rakısı
    Edremit Rakısı
    Bilecik Rakısı
    Umurca Rakısı
    İstanbul Rakısı (İnhisarlar İdaresi)
    Filurya Rakısı, Ala.
    Kulüp Rakısı
    Üzüm Kızı Rakısı
    Deniz Kızı Rakısı
    Bahçe Rakısı
    Memur Rakısı
    Baküs Rakısı
    Ankara Rakısı
    Fertek Rakısı
    Olgun Rakısı
    Alem Rakısı
    VİKİPEDİA dan Alıntıdır

      Forum Saati Perş. Mart 28, 2024 5:49 pm