WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Sitemize hoşgeldiniz umarız size faydalı oluruz..

Join the forum, it's quick and easy

WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Sitemize hoşgeldiniz umarız size faydalı oluruz..

WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BAR KÜLTÜRÜ,ALKOLLÜ İCECEK VE KOKTEYL SİTESİ

SİTEMİZDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN ÜYELİK GEREKLİDİR & SİTEMİZE YARDIMCI ARKADAŞLAR MODERATORLAR ARIYORUZ
CANARY ISLAND

    COGNAC NEDİR

    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 408
    Points : 1875
    Reputation : 2
    Kayıt tarihi : 08/04/09

    yeni COGNAC NEDİR

    Mesaj tarafından Admin Perş. Ocak 24, 2013 12:15 pm

    COGNAC NEDİR Bisqui11


    Cognac bölgesinde yaklaşık olarak 100bin bağ olmasına rağmen konyak yapma ruhsatı olan işletme sayısı ortalama 2 bindir. Grande Champagne, en kaliteli ürünün alındığı bölge olma özelliği göstermektedir.

    Konyak bölgesi Fransa 'nın güney batısında yer alır. Bölgenin oldukça nemli iklimi ve kendine özgü kireçli bir toprağı vardır. Toprağın bu özelliği üzüme yansır ve konyak' da eşsiz tada dönüşür. Konyak üretim bölgeleri yasalarla altı alana bölünür.

    Konyak evlerinde konaklamak

    Grande Champagne, en kaliteli ürünün alındığı bölgedir. En üstün ürünü Cognac kasabası ve çevresi verdiğinden bu bölge "Grande Champagne" adını alır.

    Cognac bölgesinin sınırlan yasalarla belirlenmiştir. Yaklaşık olarak 100 bin bağ olmasına rağmen konyak yapma ruhsatı olan işletme sayısı ortalama 2 bindir. Bağ sahiplerinden bazıları ürünleri konyak kooperatiflerine vermektedirler. Küçük işletmeler ise, yasalar çerçevesinde üretim yapmakta bunu büyük şirketlere karışım için satmakta ya da bazı küçük şirketler kendi özgün butik üretimlerini şişeleyip satışa sunmaktadırlar.

    Konyağın serüvenini bu özgün konyak evlerinde görmeniz mümkündür. Bazı konyak evleri konaklama hizmeti de sunmaktadırlar. Cognac'ın eşsiz doğasında göz alabildiğine bağlar ve ilk dönemki özgünlüğünü bozmamış üretimi gözlemlerken Fransız yemeklerini ve şaraplarını tatmanız da mümkündür. Cognac'da tatilinizi yaparken dilerseniz diğer ünlü şarap şirketlerini de ziyaret edebilir ya da profesyonel anlamda verilen eğitim programlarına da katılabilirsiniz.

    Bir konyak öyküsü

    Konyağın nasıl, ne zaman ve kimin tarafından üretildiğine dair çeşitli hikayeler vardır. Bunların en ünlüsüne göre, 16. yüzyıl sonlarında The Chevalier de la Coix. rüyasında şarabı iki kez damıtmasını söyleyen bir ses duymuştur. Coix, bu işlemi yaparak hazırladığı iki fıçıyı, "Eau de vie" yani "yaşam suyu"nu Renoville rahiplerine götürür. Rahipler iki fıçıdan birini içer diğerini ise saklarlar. 15 yıl sonra kutlama için çıkardıklarında fıçıdaki, miktarda azalma olduğunu (buna 'meleklerin payı' denir) ve hayat suyunun renk değiştirdiğini ve zengin bir tat aldığını görürler. İşte böylece "konyak"doğar.

    Üretim aşamaları

    Bu bölgelerdeki üzümlerden şarap elde edildikten sonra küçük bakır imbiklerde damıtılır. Damıtma işlemi büyük bir özenle iki kez yapılır. Damıtma sırasında oluşan "Eau de vie"ler -konyağın , ilk aşaması- harmanlanır.

    Limmousin cinsi meşe fıçılar özeldir. Üretimlerinde çivi ve yapıştırıcı madde kullanılmaz, geleneksel yöntemle hazırlanır. Hazırlanan "Eau de vie"ler bu fıçılarda yıllandırılır. Yıllandırma süresi yasalar ile en az 2.5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu oluşum sırasında konyağın % 3'ü kaybolur. Örneğin, 100 lt. konyağın 10 yıl yıllandırılması için 135 It konyak üretmek gerekir. Bu kayıp "meleklerin payı" olarak anılır. Daha sonra dinlendirme aşamasına geçilir. Özel taşlarla örülen mahsenlerde dinlendirilir. Bu derin uyku sırasında meşenin böceklenmemesi için görev sırası örümceklerdedir. Örümcekler derin uyku sırasında fıçılan sadakatle beklerler. Daha sonra şişeleme aşamasına geçilir. Konyak şişelendikten sonra yıllanma durur.

    Kanuni olarak bu tarihler geçerli olmasına rağmen çoğu konyak evi daha iyi sonuç elde edebilmek için daha uzun süre yıllandırmaktadır.


    Konyağa dair...

    Özelliği: Konyak (Cognac) ile brandy ya da kanyak arasındaki fark merak edilen sorular arasındadır. Teknik olarak bütün konyaklar brandy'dir. Ancak hiçbir brandy, konyak değildir. Brandy ülkemizde 'kanyak' adıyla üretilmektedir. Konyak yalnızca Fransa'da sınırlan yasal olarak çizilmiş olan altı bölgede yetiştirilen üzümlerden elde edilir. Bu özel içki adını, Grande Champagne bölgesinde yer alan ilk üretim yeri olan 'Cognac' kasabasından almıştır.

    Eşi: Konyak, ideal ve en prestijli digestive (hazmı kolaylaştırıcı) içkidir. Yemek sonrası içilir veya puroyla eşlik edebilir.

    Sunumu: Balon bardak kullanımı yaygındır bu şekilde tada konsantre olmadan önce koku keşfedilebilir. Bardağın yalnızca 1/5'inin doldurulmasının nedeni, bardağı konyağın kokusuyla doldurmak içindir.

    İçimi: Konyak içiminde ise; bardak önce göz hizasına kaldırılarak eşsiz kehribar rengi ve olgun yapısı gözlemlenir, burun bardağın ağız kısmına getirilerek ilk uçucu aroması keşfedilir. Sonra daha önceki tadımları onaylamak için ağız içinde gezdirilir. Çünkü dilin farklı bölgeleri, değişik tatlara (tatlı, tuzlu, acı ve asidik vb.) karşı duyarlıdır. Bu nedenle konyağın eşsiz tadını algılayabilmek için ağızda gezdirilir.

    Ünlü konyak markaları yudumlandıktan sonra tadın ağızda kalma süresini belirlemişlerdir. Bu süre Remy Martin VSOP'de 2-3 dakika iken Remy Martin XO'da lO dakikaya, Remy MartinExtra'da ise 20 dakikaya ulaşır.

    Saklanması: Açılmadığı takdirde konyak sonsuza dek saklanabilir. Konyağın şişe açıldıktan sonra birkaç hafta içinde tüketilmesi uygun olur. Aksi takdirde daha küçük bir karafa aktarılmalı, mantarı sıkıca kapatılmalıdır.


    Etiketteki ipuçları

    Şişe etiketi, konyak hakkında ipuçları verir. Konyağın yaşının etiket üzerinde belirtilmesi yasal zorunluluktur. Etiket, konyak harmanındaki en genç "eau de vie"nin yaşını yansıtır.

    Kısaltmaların anlamı

    VS (Very Special) : Şişe üzerinde üç yıldız şeklinde yer alır. Dinlendirme süresi yasal olarak 2.5-4.5 yıl arasındadır.

    VSOP (Very Superial Old Pale) : Dinlendirme süresi 4.5-6.5 yıl arasındadır.
    Napoleon Yasal dinlendirme süresi 6.5 yıldır.

    XO (Extra Old) : Çoğu konyak evi için asgari 20 yıl standardı geçerlidir.

    Konyak Servisi

    Konyak, genellikle yemeklerden sonra hazmettirici olarak akşam vakitlerinde ve kahve ile birlikte tercih edilir. Konyak (oda ısısında) 16-18 c da sıcak servis edilir. Kaliteli konyakların her zaman sek servis edilmesi önerilir. Konyak alkolünü hafifletmek için soda, kola, limonata ve “ginger ale” gibi bazı gazoz veya meşrubatlarla karıştırılabilir. Konyak çeşitli kokteyllerinden ana içkisi olarak da kullanılır.

    Konyak Bardağı

    Kanyak içime ve servise uygun üretilmiştir. Kısa ayalı, geniş gövdeli ve ağız kısmı dar bir bardaktır. Özellikle ağzının dar olması, kanyak kokusunun bir noktada yoğunlaştırılması içindir. Bu şekilde kokularının daha iyi alınması sağlanır. Geniş gövdesi ise bardağı iki elin avuç içinde ısıtılması içindir. Kanyakların servisi 3 farklı şekilde yapılır.


    Konyağın Bardan Servisi

    Kanyak, kaynak bardağında 3-4 cl olarak servis edilir. Genel olarak ithal olarak daha az miktarlar da 2-3 cl , yerli kaynaklarda 3-4 cl miktarında servis edilir. Kanyak servisi şua aşamalar takip edilerek yapılır:

    • Alınan siparişe göre barda bardaklara konulan kanyak, peçete ile tepsiye konur.
    • Konuk masasında peçete masaya bırakılır.
    • Kanyak bardağı, sağ elin orta ve işaret parmağı ile alttan, baş parmak ile de bardak kenarına desteklenerek tutulur ve konulur sonra da misafirin sapından sunulur.
    • Bardak konuk önüne daha önce bırakılan peçete üzerine servis yapılır.


    Konyağın İçki Arabasından Servisi
    İçki arabasına silinerek konulan kanyaklar, içki arabası ile konuk masasına getirilir. Arabadan alınan kanyaklar konuklara takdim edilerek siparişi alınır. Siparişe uygun olarak alınan kanyak ölçülüp uygun bardağa dökülür ve belirtilen kurallara uygun olarak konuğa servis yapılır. Masada, başka konuklar varsa genel servis kurallarına bağlı olarak servise devam edilir.


    Konyağın Isıtılarak Servisi
    Kanyaklar bazı işletmelerde snifer de ısıtılarak servis edilir. Bu şekilde ısınan kanyağın, özellikle buke ve aroması harekete geçmektedir. Uzmanlar kanyağın avuç içinde ısıtılmasının yeterli olduğunu savunmaktadır. Isıtılan kanyakta ki hoş kokular daha çabuk uçmaktadır. Kanyağın ısıtılması istendiğinde şu işlemler uygulanmaktadır.


    • Kanyak ölçülerek bardağa dökülür.
    • Bardak ısıtıcıya yerleştirilir.
    • İspirto veya yakıt kibritle tutuşturulur.
    • Bardak ayak kısmından tutularak hafifçe döndürülür.
    • Bazı işletmelerde bardakta ki kanyak (alkolün yanıcı özelliğinden yararlanarak) tutuşturulmaktadır.
    • Ateş, ocağın özel kapağı ile kapatılarak söndürülür.
    • Konyak, servis ilkelerine uygun olarak servis yapılır.COGNAC NEDİR Armagn10

    Alıntıdır:cerezforum.com

      Forum Saati Perş. Mart 28, 2024 6:24 pm