WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Sitemize hoşgeldiniz umarız size faydalı oluruz..

Join the forum, it's quick and easy

WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Sitemize hoşgeldiniz umarız size faydalı oluruz..

WWW.BAROKULU.NEWFORUM2U.COM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BAR KÜLTÜRÜ,ALKOLLÜ İCECEK VE KOKTEYL SİTESİ

SİTEMİZDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN ÜYELİK GEREKLİDİR & SİTEMİZE YARDIMCI ARKADAŞLAR MODERATORLAR ARIYORUZ
CANARY ISLAND

    KAHVE NASIL YAPILIR

    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 408
    Points : 1875
    Reputation : 2
    Kayıt tarihi : 08/04/09

    yeni KAHVE NASIL YAPILIR

    Mesaj tarafından Admin Ptsi Nis. 26, 2010 11:44 am

    KAHVE NASIL YAPILIR Baroku12

    KAHVENİN SUYU

    Kahvenin suyunu hazırlarken musluk suyu kullanmamak yapılacak en doğru iştir. Suyun fazla sert ya da yumuşak olması kahvenin tadını olumsuz etkiler. Aynı şekilde distile su da lezzetsiz bir kahveye yol açar. En doğrusu piyasada satılan şişelenmiş suları kullanmaktır. Kullanılacak suyun soğuk olması da kahvenin lezzetine olumlu katkıda bulunur.

    KAHVE PİŞİRME YÖNTEMLERİ


    Filtre kahve

    Filtre kahve (ground coffee, drip coffee veya amerikan kahvesi) yaparken kullanılacak kahve Türk kahvesinde olduğu gibi çok ince çekilmiş olmamalıdır. Çok ince kahve konursa, filtrenin üzerinde yer alan kahveden sıcak suyun süzülmesi uzun sürer ve kahvenin lezzeti bozulur. Çok kaba çekilmiş kahve konursa, sıcak su hızla aşağıya akacağı için kahvenin tadı suya geçmez. Nisbeten kaba çekilmiş kahve, filtrenin üzerine yerleştirilir. Burda en iyi ölçü 30 ml kahve ve, aletin haznesine 150 ml. sudur. Filtrenin altın kaplı veya metal olması uygun olur, çünkü kağıt filtreler, kahveye tadını veren maddelerin aşağıya geçmesini engellerler. Kahve konulduktan sonra, aletin ıstıcısı aktive edilir ve yukardan aşağı doğru akan sıcak su (kaynama derecesinin altında olmalıdır) kahvenin içinden geçerek filtrenin altında bulunan kaba süzülür. Bu kabın altına genellikle ısıyı korumaya yarayan bir ısıtıcı platform bulunur. Burada dikkat edilecek önemli bir nokta kahvenin 20 dakikadan fazla ısıtıcı üzerinde bırakılmamasıdır. Bir süre sonra kahve acılaşmaya başlar.
    Espresso

    Espresso ve Capuccino yapmak için mutlaka yüksek basınçlı su buharı veren bir aletiniz olmalıdır. Bu aletin filtre içeren haznesine özel espresso kahvesi yerleştirilir ve aletin ısıtıcısı açılır. Filtreleme yönteminde kahvenin içerisinden su yerçekimi ile geçerken, espresso yönteminde su yüksek basınçla ve yüksek ısı ile kahveden geçer. Bu sırada kahveye tadını veren çözünebilen bileşikler suya geçerken, tada olumlu katksısı bulunan yağlar da erir ve kahve suyuna geçip, kahvenin üzerinde bir krema oluşturur. Bu kremanın varlığı iyi bir espressonun kaçınılmaz parçasıdır. Kullanılacak su miktarı filtre kahveye göre çok daha azdır (1/6'sı). Kullanılacak kahve miktarı, normal kahvenin 2/3'üdür (7 gram) ve kullandığınız aletin filtre haznesini tam doldurur, kahvenin üzerine biraz basarak yerleşmesi sağlanır. Burada kullanılan ayarlar ancak deneyerek belirlenir. Kural, kahvenin içerisinden uzun süre basınçlı suyu geçirmemektir. Kahve aşağı doğru damla damla akmalıdır. Espresso kahve hiçbir zaman bekletilmez ve hemen içilir.
    Espresso için hazırlanan kahve, uzun süre fırınlanan kahveler sınıfına girer. Hafif karamelimsidir.
    Espresso kendine özgü tasarlanmış özel fincanlarda içilir.
    Capuccino

    Capuccino 1/3 espresso, 1/3 kaynar süt ve 1/3 süt köpüğünden oluşur. Capuccino yaparken en önemli nokta, sütün köpük hale getirilmesidir. Bunun için yüksek basınçlı su buharı kullanılır. Buhar ucunu süt kabına batırırken dikkatli olun, çok batırırsanız süt köpüğü çok kabarcıklı olur ve çabuk söner. Çok yüzeyde tutarsanız köpük oluşmaz ve süt çok ısınır.
    * Ev kullanıcıları: Soğuk süt, kutudaki pastorize süt ve paslanmaz çelik kap en iyi sonucu verir. Buhar vericiyi hazirlayın ancak, ucu sütün içerisine soktuktan sonra buharı açın ve işiniz bitince önce buharı kapatın sonra ucu çekin.

    Caffe Latte (cafe au lait)

    1 ölçü kahveye, 2-3 ölçü süt katılarak yapılır. Kahve ocak üstü ısıtıcılarda yapılır. Aynı anda ocak üstünde süt ısıtılır ancak kaynatılmaz (buharlanmış süt ile aynı ısıdadır). Cafe au lait bunun Fransız versiyonudur ve sütü daha fazladır. Capuccino'dan farkı, kahvesi daha hafiftir ve sütü köpürtülmez.

    French Press (Plunger pot)

    Önce kahvenizi cam kaba koyun. Orta çekilmiş (medium) kahve kullanınız (10g kahve/200ml kap). Bunun ardından yeni kaynatılmış olan suyu kahvenin üzerine dökünüz. Tahta veya plastik bir kaşıkla 90-120 saniye kahveyi karıştırın. Bu kahvenin tümünün su ile temasını sağlar. 20-30 saniye kahvenin dibe çökmesini bekleyiniz. Filtre kapağını kapatınız ve filtre çubuğunu yavaşça, tüm kahve dibe çökecek şekilde indiriniz. Bu sırada su ısısı 80 derece civarında olup, ideal bir ısıdır. 2 dakika kadar bekleyip sunabilirsiniz.

      Forum Saati C.tesi Nis. 27, 2024 12:14 am