BAR VE KOKTEYLİN TARİHÇESİ
İçki hazırlamak mixoloji uzmanlığı başlıca bir sanattır.
Bu yüzden iyi bir barmen iyi bir sanatçı olmalıdır.uzun yıllar boyu edindiğim tecrübeler ve izlenimler doğrultusunda ülke genelinde barlarımızda çalışan bar ve bar servis personelinin çok eksikleri oldugunu gördüm .Bu yüzden bu sayfaları ve bildiklerimi sizinle paylaşmaya karar verdim.Bu güne kadar piyasada yazılmış yerli yabancı 700 ün üzerindeki kokteyl kitaplarına göz attığımda hiç birinin reçetelerinin birbiriyle aynı olmadığını gördüm.Ve bütün bu kitapları biraraya toplayıp sizlere en iyisini sunmayı amaçladım.
Her adım başı sokakların barlarla dolu olduğu günümüzde müşteri kazanma konusunda bar ve servis personeline de cok şeyler düşmekte. İyi yapılmış bir servis,damak zevkine hitap eden bir kokteyl,pırıl pırıl bir bar ve barmen güzel müziklerin yapıldığı hoş bir bir mekan müşteri akışı için çok önemlidir. Bu yüzdendir ki bu mesleğe gönül verenlere çok şeyler düşmektedir.
Müşteri hiç bir zaman falanca bara gidelim dememeli,Ahmet'in barına ve ya Ali'nin barına gidelim demelidir.
Unutmayalım ki iyi bir bar barmeninin adıyla anılanıdır.
KOKTEYL sözçüğü ANGLO AMERİKAN menşeli olup horoz kuyruğu demektir 1806 Yıllarda Amerikada yayınlanan BALANCE gazetesinde çeşitli ispirtolu içkiler şeker su tatlandırıcılardan oluşan içki çeşidi kokteyl ile tanıştınızmı ? haberi ile insanlar kokteyl ile tanıştı Vahşi batıda yaşayan bar sahiplerinden biri çok sevdiği hint horozunu kaybetmis horozunu bulana güzel kızını vereceğini vaat etmiş. Birkaç gün sonra elinde bir horozla giren yakışıklı kovboyu gören bar sahibi kızıne en iyisinden biriçki hazırlamasını emretmis. Kız heycandan rasgele içkileri bardaga doldurmuş `ve çıkan renkli sıvıya onu horozun renkli kuyruğuna benzetmiş ve kokteyl adını takmış. İlk bar ingilterede londra da Hyde park yakınlarında Gore Hause adı altında 1 mayıs1851 açılmış ve Stınger içki karışımıyla meşhur olmuştur. Günümüzde uluslararası barmenlar birliginin kayıtlarında 11.000 i aşkın kokteyl bulunmaktadır. Kokteyl tiryakileri için iştah açıcı neşe arttırıcı damakta hoş bir tat gözlerde bir canlılık bırakıcı olması bundan başka kokteylin insanı hayallere sürüklemesi lazımdır. iy bir kokteyl iyi akortedilmiş müzik aletine benzer. Armonik dört dörtlük
BAR: Vahşi batıda altın arayıcıları madenciler kovboylar içki içip konuşmak sohbet etmek için geniş geniş salonlarda toplanırlardı.Bu salonlarda servis yapan kişiler sarhoşların saldırılarından korunmak için çalıştıkları bölümü barıyer ile çevirmiş bu barıyer kelimesi daha sonradan BAR olarak kısaltılmıştır.
KOKTEYL VE TARİHÇESİ
Kokteylin İngilizce yazılışı "Cocktail [kokteyl]"dir. "Cock", İngilizce horoz, "tail" de kuyruk veya bir şeyin arka, geri kısmı demektir. Bu terimin kökeni için kimileri Kızılderili, kimileri Aztek, kimileri de Meksika olabileceğini iddia etmektedir. Kokteyl teriminin nereden ve ne vesileyle kullanıldığı bilinmemektedir. Kaynaklarda ifade edilenler birbirinden farklıdır. Bir anlatıma göre Amerikan bağımsızlık savaşları zamanında tavernası hem hükümet subayları hem de karşı tarafın adamları tarafından sık sık ziyaret edilen "Betsy Flanagan" adındaki bir kadın, İngiliz taraftan bir komşusunun tavuğunu çalar ve güzelce pişirerek hazırlar. Bu başansını kutlamak için de tavuğun telekleriyle tavernasında kullandığı bardakları süsler. Bunun gören bir Fransız müşteri şerefe diye bardağını kaldırarak "Vive le cocktail" diye bağırır. Başka bir anlatıma göre, gene aynı zamanlarda birahane sahibi adamın birinin "Washington" adındaki dövüş horozu kaybolur. Horozu kaybolan bar sahibi, bulana ödül vereceğini açıklar. Daha sonra horozu biri bulup getirir. Horozu bulan adam ise, bar sahibinin kızını ayarlamaya çalışan, fakat kızın babasının da hiç sevmediği biridir. Bu olayı kutlamak için bar sahibi, horozu bulana ve bazı müşterilerine bir içki ziyafeti çeker. Bu işte çalışarak babasına yardım eden kız şaşkınlığından eli ayağı dolaşarak içkileri birbiriyle karıştırır. Fakat bu karışık içki, içenlerin hoşuna gider. Horozun anısına izafeten de bu karışıma “cocktail” derler. Diğer bir ifade de şöyle: Amerika’da New Orleans’ta ilginç yaratılışlı bir Fransız doktor, hazırladığı içkileri bardak yerine haşlanmış yumurta için kullanılan iki taraflı yumurta kaplarında ikram eder arkadaşlarına. Fransızca “Coquetier” denilen bu kapların adını telaffuzla güçlük çeken arkadaşları “Cocktails” olarak ifade ederler. Kokteylin vatanı Amerikadır. 1806da "The Balance" adlı dergi, kokteyli şöyle tarif eder: Herhangi bir yüksek alkollü içkiye (viski, cin, votka vb.) şeker, su "bitter [bitir]" denilen acı ve aromatik içeceklerin karıştırılmasıyla elde edilen, insanı rahatlatıcı bir içkidir.
Modern anlamda kokteyl, iki veya daha fazla alkollü içki veya bunlara ilave edilmiş çeşitli meyve suları ile yapılmış bir karışımdır. O kadar çok kokteyl çeşidi vardır ki bunlara bir sınır koyarak rakamla izah etmek mümkün değildir. Sürekli olarak da, yeni yeni kokteyl reçeteleri listeye eklenmektedir. Sadece İngiliz Barmenler Odasının arşivinde yedi binin üzerinde kayıtlı kokteyl reçetesi vardır. Kokteyller her tipte ve her zevkten insanın arzusuna göre hazırlanabilir. Kokteyllerin esasını "taban içkisi" dediğimiz (cin, viski, votka vb.) bir ana içki oluşturur. Bunlara çeşitli ölçü ve miktarda diğer içki, meyve suları gibi uygun şeyler ilave edilerek kokteyl hazırlanır. Genel olarak bir kokteyl üç veya dört değişik cinsten birbirlerine uygun alkollü içki veya meyve sularının kanşımından yapılır.
ADMİN:Bartender
İçki hazırlamak mixoloji uzmanlığı başlıca bir sanattır.
Bu yüzden iyi bir barmen iyi bir sanatçı olmalıdır.uzun yıllar boyu edindiğim tecrübeler ve izlenimler doğrultusunda ülke genelinde barlarımızda çalışan bar ve bar servis personelinin çok eksikleri oldugunu gördüm .Bu yüzden bu sayfaları ve bildiklerimi sizinle paylaşmaya karar verdim.Bu güne kadar piyasada yazılmış yerli yabancı 700 ün üzerindeki kokteyl kitaplarına göz attığımda hiç birinin reçetelerinin birbiriyle aynı olmadığını gördüm.Ve bütün bu kitapları biraraya toplayıp sizlere en iyisini sunmayı amaçladım.
Her adım başı sokakların barlarla dolu olduğu günümüzde müşteri kazanma konusunda bar ve servis personeline de cok şeyler düşmekte. İyi yapılmış bir servis,damak zevkine hitap eden bir kokteyl,pırıl pırıl bir bar ve barmen güzel müziklerin yapıldığı hoş bir bir mekan müşteri akışı için çok önemlidir. Bu yüzdendir ki bu mesleğe gönül verenlere çok şeyler düşmektedir.
Müşteri hiç bir zaman falanca bara gidelim dememeli,Ahmet'in barına ve ya Ali'nin barına gidelim demelidir.
Unutmayalım ki iyi bir bar barmeninin adıyla anılanıdır.
KOKTEYL sözçüğü ANGLO AMERİKAN menşeli olup horoz kuyruğu demektir 1806 Yıllarda Amerikada yayınlanan BALANCE gazetesinde çeşitli ispirtolu içkiler şeker su tatlandırıcılardan oluşan içki çeşidi kokteyl ile tanıştınızmı ? haberi ile insanlar kokteyl ile tanıştı Vahşi batıda yaşayan bar sahiplerinden biri çok sevdiği hint horozunu kaybetmis horozunu bulana güzel kızını vereceğini vaat etmiş. Birkaç gün sonra elinde bir horozla giren yakışıklı kovboyu gören bar sahibi kızıne en iyisinden biriçki hazırlamasını emretmis. Kız heycandan rasgele içkileri bardaga doldurmuş `ve çıkan renkli sıvıya onu horozun renkli kuyruğuna benzetmiş ve kokteyl adını takmış. İlk bar ingilterede londra da Hyde park yakınlarında Gore Hause adı altında 1 mayıs1851 açılmış ve Stınger içki karışımıyla meşhur olmuştur. Günümüzde uluslararası barmenlar birliginin kayıtlarında 11.000 i aşkın kokteyl bulunmaktadır. Kokteyl tiryakileri için iştah açıcı neşe arttırıcı damakta hoş bir tat gözlerde bir canlılık bırakıcı olması bundan başka kokteylin insanı hayallere sürüklemesi lazımdır. iy bir kokteyl iyi akortedilmiş müzik aletine benzer. Armonik dört dörtlük
BAR: Vahşi batıda altın arayıcıları madenciler kovboylar içki içip konuşmak sohbet etmek için geniş geniş salonlarda toplanırlardı.Bu salonlarda servis yapan kişiler sarhoşların saldırılarından korunmak için çalıştıkları bölümü barıyer ile çevirmiş bu barıyer kelimesi daha sonradan BAR olarak kısaltılmıştır.
KOKTEYL VE TARİHÇESİ
Kokteylin İngilizce yazılışı "Cocktail [kokteyl]"dir. "Cock", İngilizce horoz, "tail" de kuyruk veya bir şeyin arka, geri kısmı demektir. Bu terimin kökeni için kimileri Kızılderili, kimileri Aztek, kimileri de Meksika olabileceğini iddia etmektedir. Kokteyl teriminin nereden ve ne vesileyle kullanıldığı bilinmemektedir. Kaynaklarda ifade edilenler birbirinden farklıdır. Bir anlatıma göre Amerikan bağımsızlık savaşları zamanında tavernası hem hükümet subayları hem de karşı tarafın adamları tarafından sık sık ziyaret edilen "Betsy Flanagan" adındaki bir kadın, İngiliz taraftan bir komşusunun tavuğunu çalar ve güzelce pişirerek hazırlar. Bu başansını kutlamak için de tavuğun telekleriyle tavernasında kullandığı bardakları süsler. Bunun gören bir Fransız müşteri şerefe diye bardağını kaldırarak "Vive le cocktail" diye bağırır. Başka bir anlatıma göre, gene aynı zamanlarda birahane sahibi adamın birinin "Washington" adındaki dövüş horozu kaybolur. Horozu kaybolan bar sahibi, bulana ödül vereceğini açıklar. Daha sonra horozu biri bulup getirir. Horozu bulan adam ise, bar sahibinin kızını ayarlamaya çalışan, fakat kızın babasının da hiç sevmediği biridir. Bu olayı kutlamak için bar sahibi, horozu bulana ve bazı müşterilerine bir içki ziyafeti çeker. Bu işte çalışarak babasına yardım eden kız şaşkınlığından eli ayağı dolaşarak içkileri birbiriyle karıştırır. Fakat bu karışık içki, içenlerin hoşuna gider. Horozun anısına izafeten de bu karışıma “cocktail” derler. Diğer bir ifade de şöyle: Amerika’da New Orleans’ta ilginç yaratılışlı bir Fransız doktor, hazırladığı içkileri bardak yerine haşlanmış yumurta için kullanılan iki taraflı yumurta kaplarında ikram eder arkadaşlarına. Fransızca “Coquetier” denilen bu kapların adını telaffuzla güçlük çeken arkadaşları “Cocktails” olarak ifade ederler. Kokteylin vatanı Amerikadır. 1806da "The Balance" adlı dergi, kokteyli şöyle tarif eder: Herhangi bir yüksek alkollü içkiye (viski, cin, votka vb.) şeker, su "bitter [bitir]" denilen acı ve aromatik içeceklerin karıştırılmasıyla elde edilen, insanı rahatlatıcı bir içkidir.
Modern anlamda kokteyl, iki veya daha fazla alkollü içki veya bunlara ilave edilmiş çeşitli meyve suları ile yapılmış bir karışımdır. O kadar çok kokteyl çeşidi vardır ki bunlara bir sınır koyarak rakamla izah etmek mümkün değildir. Sürekli olarak da, yeni yeni kokteyl reçeteleri listeye eklenmektedir. Sadece İngiliz Barmenler Odasının arşivinde yedi binin üzerinde kayıtlı kokteyl reçetesi vardır. Kokteyller her tipte ve her zevkten insanın arzusuna göre hazırlanabilir. Kokteyllerin esasını "taban içkisi" dediğimiz (cin, viski, votka vb.) bir ana içki oluşturur. Bunlara çeşitli ölçü ve miktarda diğer içki, meyve suları gibi uygun şeyler ilave edilerek kokteyl hazırlanır. Genel olarak bir kokteyl üç veya dört değişik cinsten birbirlerine uygun alkollü içki veya meyve sularının kanşımından yapılır.
ADMİN:Bartender
Cuma Ara. 02, 2016 1:00 pm tarafından Admin
» Dünyanin en güzel barları
Paz Haz. 19, 2016 2:37 am tarafından Admin
» MİLLER VE LİMON
Perş. Haz. 16, 2016 12:37 pm tarafından Admin
» Cafe latte nasıl yapılır
Paz Mayıs 01, 2016 8:52 am tarafından Admin
» MARTİNİ HAKKINDA
Salı Nis. 19, 2016 11:58 am tarafından Admin
» Bardaki Maymun (fıkra)
Cuma Mart 11, 2016 12:25 pm tarafından Admin
» Bardaki Maymun (fıkra)
Cuma Mart 11, 2016 12:23 pm tarafından Admin
» BİRA HAKKINDA HERŞEY
C.tesi Mart 05, 2016 12:09 pm tarafından Admin
» Bardaki Eczane
Çarş. Mart 02, 2016 2:06 pm tarafından Admin
» BİLMEDİKLERİNİZ
Ptsi Şub. 29, 2016 11:54 pm tarafından Admin
» ADVOCAAT (Yumurta likörü)
Salı Şub. 23, 2016 1:19 pm tarafından Admin
» ABSENTE (Yeşil peri)
Paz Şub. 21, 2016 1:18 pm tarafından Admin
» dream leauge soccer milli takım logosu
C.tesi Ocak 23, 2016 11:36 pm tarafından Admin
» milli takım
C.tesi Ocak 23, 2016 11:21 pm tarafından Admin
» ABBEY kokteyli
Perş. Ocak 21, 2016 12:27 pm tarafından Admin